zaterdag 20 augustus 2016

Praktisch - Stappen in Jotunheimen

Reizen
Wij kozen voor vlucht naar Bergen + huurauto. Dit is de beste oplossing als je niet alleen wil stappen, maar ook wat autotoerisme in de fjorden wil doen.
Kies je 100% voor stappen in Jotunheimen, vlieg dan over Oslo en neem de Valdresekspressen bus bij Nor-Way. Deze brengt je in 6 uur naar de voornaamste berghutten aan de rand van Jotunheimen, waaronder Leirvassbu (2 x per dag).

Kaarten
Bij de voorbereiding gebruikten we de online kaarten bij GodTur.no (sluit best aan bij de papieren kaart) of de ut.no (beste site voor de DNT-routes en -hutten, Noors met ingebouwde automatische vertaling).
Op de GPS kwam de kaart van Frikart.no maar daar waren we niet echt tevreden van. Het reliëf wordt perfect weergegeven, maar veel paden zijn ofwel niet ofwel enkel vaag en met ruime afwijking opgenomen.
De papieren kaarten zijn de Turkart (1:50000) van DNT. Te koop online of via de betere boekhandel. Wij kochten bij Atlas en Zanzibar.

Stappen van hut naar hut of vanuit één hut ?
Als je het reisaanbod bekijkt lijkt het alsof stappen in Jotunheimen synoniem is met een trekking van 6 à 12 dagen van hut naar hut. Leirvassbu is dan een mogelijk startpunt van een rondwandeling ; andere klassieke startpunten zijn Gjendeheim, Krossbu of Spitterstulen. 

Nadeel is dat je dan grotendeels beperkt bent tot de gemarkeerde DNT-routes.

Wij wilden ook wel wat toppen en wat rustige achterafpaadjes doen en ook heerlijk relaxen als er eens een dagje echt slecht weer langskomt. Dat laatste lijken de Noren niet te kennen "there's no such thing as bad weather, there's only bad clothing". Het eerste wel : in Leirvassbu waren veel Noren die er een weekje bleven om iedere dag een andere tocht of top te doen. Leirvassbu is heel populair bij Noren die alle Noorse 2000-ers willen beklimmen. Er zijn er een kleine 200 ; voor ca. 40 is Leirvassbu de meest geschikte uitvalsbasis.

Leirvassbu
Zie website. Grote DNT-berghut / berghotel.
We bleven er 10 nachten.





Lezen van Noorse wandelfiches
Tochten worden in Noorwegen ingedeeld in vier niveau's. Ik ben er nog niet helemaal uit, maar dit lijkt een combinatie van lastigheid van de paden en van lengte en de fysieke inspanning. Ze komen dus officieel niet overeen met de T-codes van Zwitserland, maar in ons gevoel toch meer dan voldoende. 
- licht (Enkel - groen) : goed aangelegde paden, geen moerassen, brugjes over alle beken, ... (T2)
- gemiddeld (Middels - blauw) : duidelijk bergpad dat bij goed weer geen enkel probleem mag stellen voor de doorsnee bergwandelaar (T3)
- veeleisend (Krevende - rood) : markeringen aanwezig (rode T, steenmannen) of indien afwezig is het routeverloop duidelijk. Pad is vaak alleen een vaag spoor. Lastige rivier-passages. Lange stukken door moeras, door keienvelden, door sneeuwvelden. Korte stukjes eenvoudig rotsklimmen mogelijk (T4).
- expert (Expert - zwart) : pad ? Welk pad ? Combinatie gevraagd van goede oriëntatieskills en bepaalde wandelskills. Afh. van de tocht is dat hetzelfde als Krevende, maar dan in een veel zwaardere dosis, ofwel is het nodig om alpinisme-ervaring te hebben en om specifiek technisch materiaal te gebruiken : gletschers, langere stukken eenvoudig rotsklimmen, lange steile sneeuwvelden, rivieren met hoog debiet doorwaden enz. Gebruik maken van een professionele gids kan nuttig zijn. (T5).

De aangegeven tijden in uren (timer) zijn heel scherp. In Zwitserland of Frankrijk heb ik er persoonlijk weinig moeite mee om beduidend kortere tijden neer te zetten dan de topo. In Noorwegen lukte me dat amper.
Voor een tocht die tussen de twee inzit zet men al eens een + (bv. Middels+ gaat al een heel eind naar Krevende toe). 

Wandelvoorstellen Leirvassbu
Van links naar rechts gezien vanuit de foyer van Leirvassbu :
Kyrkjetjønne (1465). Middels : het lijkt vlakbij, maar zeg maar 4 h omdat het pad niet zo goed is. Ben je in vorm, loop dan door naar Semelholstjønne (1582).
Kyrkja (2032 m) : de huisberg van Leirvassbu. Middels + : 4 à 5 h. Eén kletterpas. Erg populaire top.
Visbretind (2234) : Krevende : 8 à 9 h. Via Kyrkje-oksle en Langvasshøe. Duidelijk padspoor aanwezig en vrij populair. Even lastig als Kyrkja, maar twee keer zo lang.  
Heen en terug naar Olasfbu :  Middels + : ca 8h. Goed pad tot Langvatnet, dan lastiger vanaf rivieroversteek.
Høgvagl-kam (1713) Enkel + : 2 à 3 h. Jeepweg, dan bij de wegwijzer (niet eerder) het gemarkeerd pad tot de Høgvagl-pas. Dan tot grote verbazing van de andere trekkers de DNT-route verlaten en een mooi maar weinig gekend pad gemarkeerd met steenmannen langs de kam. Mooie korte uitzichtswandeling.
Høgvagltind (2066) Expert : ca. 6 h. verder over een heel brave gletsjer een een rotskam. Wordt veel meer in de winter gedaan dan de zomer (als skitichtocht, zonder touw of andere gletsjertechnieken). 
Simladalen : Krevende : 7 à 9 h. Jeepweg tot stuwdam Gravsdalen, dan padloos maar eenvoudig te vinden door Simladal en dan bij Langvatnet terug intakken op het gemarkeerde DNT-pad.
Stetinden : Krevende : 5 à 6 h. De andere huisberg van Leirvassbu.
Krossbu via Smørstabreen Expert : klassieke gletsjeroversteek. Kan in Leirvassbu geboekt worden -/+ dagelijks vertrek met 10 - 15 mensen + gids. Duur : afh. van route.
Tverbyttjønne (1350 m - aan de voet van Størebjorn - er zijn er twee). Middels : 3 à 4 h. Zoeken naar startpunt van het met steenmannen gemarkeerd pad in de buurt van punt 1327 op de tolweg, ca. 2 km bergaf.
Leirholet : Krevende : 3 à 4 h. Korte tocht via pad (steenmannen) naar Prestet (1511) en vage padsporen tot een corrie met een klein gletsjermeer (1731). Heel mooie plek die niemand kent. Eventueel verder naar de Tverbyttinde.
Gletsjerpad Størbreen (1713) Enkel + : 2 à 3 h. Parkeren halfweg de tolweg bij de voetbrug.
Loftet Krevende : 6 à 7 h. Eigenlijk is dat een tocht die start in Jotunheimen Fellstu, maar het is een geschikte 2000-er voor bij echt slecht weer.

2000-ers afvinken.
Expert : erg zware toeren over meerdere toppen na elkaar. Tverrbottyndane (4 of 5 op één dag), Smørstabtindane (6 à 9 op één zeer zware dag), Raudalstindane (9 à 11 h), Urdalstinden (2 op één dag).
Er ligt een goede topo (Noors) aan de receptie van Leirvassbu. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten