woensdag 17 augustus 2016

Geen wolkje aan de lucht?

Zon. Eindelijk volop zon - vitamine D zonnecrème weer.

Vanuit Njåstad gaat het langzaam richting één van de mooiste uitzichtspunten van Osterøy : Bruviknipa (822). Een tocht met alle typische Noorse trekjes: massa's omwegjes en korte klimmetjes en afdalingskes omheen plassen en moerasjes en over rotsrichels. De stilte onderweg is haast tastbaar. Geen wind, geen muggen, geen enkel stadsgeluidje. Het zicht open over Storavatnet (het enorme Z-vormige stuwmeer midden in het eiland) de andere toppen, de corrie onder Brukanippa en plots, vlak bij de top, over de hele Sørfjorden. Het uitzicht is adembenemend. Bij dit helder weer kijk je gemakkelijk 100 km in alle richtingen.
Toch blijf ik er niet lang. Een nest vliegende mieren vliegt uit. Ze steken niet maar de tientallen beestjes op armen en gezicht zijn toch erg vervelend. Op de terugkeer en bij de avondpicknick zien we er nog. Blijkbaar profiteren alle mierennesten van de 2 dagen droog weer om duizenden zonen en dochters uit te zenden. 

En wat hebben we nog geleerd
- Denk nooit dat je Noors kan lezen. "Saft" is geen sap : koop "most" als je een fruistsapje wil (liters siroop hebben we moeten wegwerken). Het nationaalpark beschermt "av lov om naturvern" en dat is niet uit liefde voor de natuur, maar omwille van de Wet. Heb geen schrik voor de "afgang", dat is juist een veelbelovend begin.
- Als je met iemand een vlotte babbel hebt ergens in een berghut of hotel, dan is dit wellicht geen Noor.
- Noren doen wat ze moeten doen goed en zijn efficiënt. Noren willen niet pe se beter zijn dan xxx. Zalig.




 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten