woensdag 10 augustus 2016

Beschaamde Gletsjers

Ook in Noorwegen trekken de gletsjers zich in snel tempo terug. Beschaamd voor de mensheid die er maar niet in slaagt om echt iets te doen aan de global warming.

Zolang het kan vereren we zo nog met een bezoekje. In de voormiddag kiezen we voor Storbrean ("grote gletsjer"). Tot 2004 nog één gletsjer, nu gesplitst in een zuidelijke en noordelijke tong. Er loopt een didactische wandeling van de eindmorene (ca. 1750) naar de huidige gletsjer, zo'n 2,5 km verder en 300 m hoger. Interessant maar iets te academisch - wellicht is ie in elkaar gestoken door het team dat hier jarenlang allerlei opmetingen heeft gedaan.
De zuidelijke tong breekt in blauwe ijsblokken naar beneden. Daar blijven we ver van weg. De noordelijke tong is sneeuwvrij en helemaal niet steil dus lopen we er een klein stukje. Het blijft indrukwekkend.

In de namiddag gaat het naar een kleine komgletsjer ingesloten door de Høgvagltinden. Het weer is te slecht voor één van de toppen - er zijn veel plekken met ijzel en buien verse sneeuw - te tricky voor klauterwerk op de rotsgraat. Er loopt een perfect pad, gemarkeerd met steenmannetjes, naar de gletsjerkom (punt 1713). De gletsjer is grotendeels sneeuwvrij, dus durf ik het aan om de gletsjer te dwarsen. Behalve enkele smeltwatergeulen zijn er geen spleten.

Opnieuw valt het ons op hoe superrustig het hier is  eens je weg bent van de klassieke paden tussen de trekkershutten.

Leirvatnet - begin van het pad naar Visdalen

In de verte Breheimen nationaal park

Zuidelijke tong van Storbrean


Noordelijke tong van Storbrean
Gletsjer bij Hogvagltinden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten