dinsdag 16 augustus 2016

Droog weer - natte voeten

We eindigen de vakantie in Osterøy. Een fors eiland vlak bij Bergen, in geklemd tussen de Ostfjord en de Sørfjord.

Eindelijk terug een dag zonder regen. Iedereen die we aanspreken begint er over en kijkt uit naar de periode mooi weer die vandaag begint. De plek ligt buiten het internationaal toerisme. Heel veel mensen uit Bergen hebben hier hun "hytte", een klein houten huis midden in het groen en vaak enkel per boot of te voet bereikbaar. De beschrijvingen van de wandelingen zijn alleen in het Noors.

Na veel zoeken komen we uiteindelijk terecht in Hovden. We zien wel. Bij het meer naar rechts de klassieke tocht over de Vedafjellet of de nieuwe lus over de Innsetberget... Het is enorm moeizaam stappen dus wordt het de kleinste lus over Innsetberget. Alles gutst of is doordrenkt met water. Vaak zie je niet echt een verschil tussen de beek of het pad. En telkens als we dachten, nu wordt het beter... wordt het nog erger. De finale : het pad compleet kapot gestampt door een kudde koeien. Op papier een klein gezapig lusje van 8 km en dik 300m klimmen. Maar 90% van de tocht is moeizaam springen van stapsteen naar stapsteen of heel voorzichtig een mossponstapijt dwarsen en opletten dat je niet plots kniediep in een verborgen plas stapt.  Het kruipt in de kleren - het is ongeveer 2 maal zo zwaar als op papier.

Nadien leren we dat Noren de eerste 2 dagen na een zware regenperiode liever niet de bergen in trekken. Dat is ongeveer de tijd om het water wat te laten wegtrekken.




Mysterieus monument "For Frihet og Fred 1840"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten