zondag 31 juli 2016

Op de fjorden

We reden weg uit Bergen ... in de regen.
Die zou ons de hele dag begeleiden tot we de auto op de ferryboot reden. En dan stopte het, precies op tijd.

De Naeroyfjord is blijkbaar één van de mooiste - UNESCO Werelderfgoed ; deze is een zijarm van de Sognefjord - de langste van Noorwegen en één van de langste ter wereld.

Deze ferry-trip van Gudvangen naar Kaupanger (in ons geval op een historisch correcte als "drijvend erfgoed" beschermde ferry - MF Skanevik) is een echte aanrader. Superrelax genieten en langzaam de immense afmetingen van dit landschap laten doordringen.







Waar staat de pot met goud in Sogndal ?

zaterdag 30 juli 2016

Flitsbezoek aan Bergen

Door de vertraging van SAS bleef er van de anderhalve dag sight-seeing in Bergen maar een halve dag over.

Niet getreurd, we zijn hier toch in de eerste plaats voor de natuur. Het By-Park en de Blauwe steen, de Haven met zijn mega-cruise-schepen, de oude houten wijk van Bryggen, snuisteren tussen ongekende bereidingen in een restaurant en in de supermarkt, het verschil voelen tussen truien van Dale of Norway en Aziatische namaak, ...

Kortom : de gewone dingen die iedere bustoerist op een halve dag verwerkt.




vrijdag 29 juli 2016

Jotunheimen - here we come - met vertraging

Deze reis gaat naar Jotunheimen in Noorwegen. In dit Nationaal Park liggen de hoogste bergen van Skandinavië. De naam betekent "huis van de reuzen". De Jotuns zijn in de Viking-mythologie de tegenhangers van de Goden in het Walhalla. Enfin - tegenhangers - er werden vrolijk allerlei koppeltjes over en weer gevormd.
Veel Jotuns zijn ook natuurkrachten : het aardoppervlak, de wind, de zee, de kracht die plantjes in de lente doet kiemen, ... zijn allemaal Jotuns.

Jotuns zijn dus in wezen goed en vriendelijk. Net als bij de goden (zie Loki bv.) zitten er wat rotte appels tussen (de vuur- of ijsreuzen). En die zijn door de entertainmentindustrie uitvergroot en gaven de jotuns hun slechte naam. Van de Edda van Snorri Sturluson over Wagners Gotterdammerung tot Hollywood met Thor: die van Jotunheimen (of indianen of Russen of moslims) zijn slecht en die van Asgard (of de blanke Duitsers of Amerikanen) zijn goed. 

Deze reis is samen met Ingrid en Sofie. Dus geen tochten van hut naar hut, maar heel relaxe dagtochten vanuit berghotelletjes.

Wij met z'n drietjes dus keurig op tijd in Zaventem. Ruim voldoende om vlotjes te passeren langs de para's, de check-in, de security (ja, doe die riem maar uit, ... ah ook even die botinnes uitdoen, ... neen dit is een stuk kaas en geen Semtex, ...), de glitter en glamour van de tax-free.

Te vlot.

De eerste vlucht van onze trip Brussel - Kopenhagen - Bergen had een paar uur vertraging en heel snel was het duidelijk dat we de overstap zouden missen. In plaats daarvan regelde SAS een onverwacht verblijf in een 4* hotel in Kopenhagen. De dag erna raakten we uiteindelijk toch in Bergen met twee korte vluchten met een kleine turboprop.

We maakten er het beste van. Veel keuze heb je toch niet op zo'n moment. Het hotel in Kopenhagen lag vlak bij Amager Fælled, een schorre- en heidegebied vlak bij de stad dat - als militair domein - onbebouwd bleef en nu een prachtige brok natuur is.


Heide aan de rand van Kopenhagen

Heide aan de rand van Kopenhagen

Bella Sky hotel Kopenhagen

Overstap in Kristiansand